Medische Encyclopedie – Apotheek Berflo-Es – Hengelo ov

Apotheek Berflo-Es

Twekkelerweg 122 7553 LN Hengelo ov Tel:074-2439435

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Syndroom van Lambert-Eaton

Inhoud

Syndroom van Lambert-Eaton

Wat is syndroom van lambert-eaton?

Om te kunnen bewegen krijgen spieren signalen van de hersenen via de zenuwen. Bij het syndroom van Lambert – Eaton worden de signalen van zenuwen naar spieren niet goed overgebracht. Hierdoor kunnen de spieren niet goed meer bewegen.

De ziekte komt meestal voor bij mensen die tussen de 50 en 70 jaar oud zijn. Het syndroom is heel erg zeldzaam. In Nederland hebben maar ongeveer 100 mensen het.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

U kunt er niets doen aan om te voorkomen dat u deze ziekte krijgt.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Pyridostigmine
Acetylcholine is een stofje in uw lichaam dat signalen doorgeeft van uw zenuwen naar uw spieren. Pyridostigmine remt acetylcholinesterase, een enzym dat de werking van acetylcholine vermindert. Door pyridostigmine neemt de werking van acetylcholine juist toe. Acetylcholine kan langer zijn werk doen en de zenuwen kunnen de spieren beter aansturen. Hierdoor zijn er minder klachten van spierzwakte.

Amifampridine
Amifampridine zorgt dat de zenuwen meer acetylcholine afgeven. Hierdoor verbetert de spierkracht.

Terug naar overzicht